Variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepure de casă în funcţie de vârstă

  • Tatiana MARDARI Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Abstract

According to its chemical composition, rabbit meat is superior to beef, mutton and pork, as it is relatively low in fat and contains more protein. This paper presents the results of a study on the variation of chemical composition of rabbit meat slaughtered at the age of 2, 4 and 7 months. The initial humidity of the meat is on average 68.28 %, while the hygroscopic humidity in the rabbits slaughtered at the age of 2 months constitutes 3.17 % and it is at the highest level (compared to 2.95 % at the age of 7 months). The dry matter constitutes on average 26.46 % and the organic one - 25.46 %. The highest values of these indices were recorded at the age of 7 months- 31.76 % (dry matter) and 31.03 % (organic matter). The highest quality of rabbit meat could be obtained from the age of 2 to 4 months when the ratio between water and dry matter constitutes 3.31/1 and 3,09/1.3.31/1 respectively.


Key words: Rabbit meat; Fat; Proteins; Dry matter; Humidity; Rabbits; Age.


Rezumat. După compoziţia chimică, carnea de iepure este superioară cărnii de vită, precum şi celei de oaie sau de porc, conţine puţină grăsime şi relativ mai multă proteină.  În acest articol sunt prezentate rezultatele unui studiu privind variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepuri sacrificaţi la vârsta de 2, 4 şi 7 luni. Umiditatea iniţială din carne constituie, în medie, 68,28 %, umiditatea higroscopică la iepurii sacrificaţi la 2 luni constituie 3,17 % şi este la cel mai înalt nivel (faţă de 2,95 % la 7 luni de viaţă). Substanţa uscată constituie, în medie, 26,46 %, iar cea organică – 25,46 %, cele mai înalte valori ale acestor indici înregistrându-se la vârsta de 7 luni – 31,76 % (substanţa uscată) şi 31,03 % (substanţa organică). Carnea de iepure este de cea mai bună calitate la vârsta de la 2 la 4 luni, când raportul dintre apă şi substanţa uscată constituie 3,31/1 şi respectiv 3,09/1.


Cuvinte-cheie: Carne de iepure; Grăsime; Proteine; Substanţă uscată; Umiditate; Iepuri de casă; Vârstă.

References

1. BАКLАNОV, Ě. (1971). Kroliki -sovety po uhodu, kormleniű, lečeniű krolikov. Moskva. 120 s.
2. Carne -materie primă. Producerea, importul şi comercializarea: reglementare tehnică: Hotărîrea Guvernului nr. 696 din 04.08.2010. In: Monitorul Oficial al RM, nr. 141-144, pp. 50-56.
3. DROZDENKO, N., KALININ, V., RAECKAÂ, Ű. (1981). Metodičeskie rekomendacii po himičeskim i biohimičeskim issledovaniâm produktov životnovodstva i kormov. Moskva. 253 s.
4. GOST 27747-88 Carne de iepure. Specificaţii. 32 p.
5. GOST 9792-73 Kolbasnye izdeliâ i produkty iz svininy, baraniny i mâsa drugih vidov ubojnyh životnyh i ptic. Pravila priemki i metody otbora prob. 11 p.
6. PANFILIE, R., PROCOPIE, R. (2002). Metode fizice, chimice şi fizico-chimice utilizate în determinarea calităţii: indicaţie metodică nr. 17. Iaşi: Calita. 182 p.
7. POPA, G. (1973). Ghid pentru controlul alimentelor de origine animală. Bucureşti: Ceres. 230 p.
8. TINAEV, N. (2004). Razvedenie krolikov (Praktičeskie sovety). Moskva: Del’ta. 34 s.
9. ZVONOREV, N. (2011). Pribyl’noe razvedenie krolikov. Porody, kormlenie, uhod. 66 s.
Published
2017-04-27
How to Cite
MARDARI, Tatiana. Variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepure de casă în funcţie de vârstă. Stiinta agricola, [S.l.], n. 2, p. 88-92, apr. 2017. ISSN 2587-3202. Available at: <https://sa.uasm.md/index.php?journal=sa&page=article&op=view&path%5B%5D=89>. Date accessed: 21 oct. 2021.
Section
Table of contents