Proprietăţile fizice și organoleptice ale fructelor de cătină albă Hippophae Rhamnoides L. cultivată în Republica Moldova

  • Artur MACARI Universitatea Tehnică a Moldovei, Republica Moldova
  • Natalia NETREBA Universitatea Tehnică a Moldovei, Republica Moldova
  • Olga BOEȘTEAN Universitatea Tehnică a Moldovei, Republica Moldova
  • Iuliana SANDU Universitatea Tehnică a Moldovei, Republica Moldova
  • Irina DIANU Universitatea Tehnică a Moldovei, Republica Moldova

Abstract

Abstract. Eight new varieties of white sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) – R1, R2, R4, R5, L1, C6, AGG, AGA have been studied for their physical and organoleptic properties. The dimensions of fruits (diameter and length), the mass of 100 fruits, the quantity of fruits in 100 g, the pulp/fruit ratio were determined and the tasting of sea buckthorn berries was carried out. The results of the research show the non-significant unevenness of the experimental groups of white sea buckthorn, taken in research, according to the physical characteristics: the mass of 100 fruits and the pulp/fruit ratio. From the results of the organoleptic analyses, it was found that the samples of white sea buckthorn of the R5, AGG and C6 varieties were assessed as the best by the taster committee.


Key words: White sea buckthorn; Varieties; Dimensions; Physical properties; Organoleptic properties.


Rezumat. Au fost supuse cercetării 8 soiuri noi de cătină albă (Hippophae rhamnoides L.) – R1, R2, R4, R5, L1, C6, AGG, AGA. S-au determinat dimensiunile fructelor (diametrul și lungimea), masa a 100 de fructe, cantitatea fructelor în 100 g, raportul pulpă-fruct şi s-a efectuat degustarea fructelor de la aceste soiuri. Rezultatele cercetării proprietăţilor fizice și organoleptice denotă o neuniformitate nesemnificativă a loturilor experimentale de cătină albă luate în cercetare după masa a 100 de fructe și raportul pulpă–fruct. După analiza organoleptică, probele de cătină albă de soiurile R5, AGG și C6 au fost apreciate de către comisia de degustatori ca fiind cele mai bune.


Cuvinte-cheie: Cătină alba; Soiuri; Dimensiuni; Proprietăţi fizice; Proprietăți organoleptice.

References

1. CATALOGUL soiurilor de plante al Republicii Moldova 2019 = Каталог сортов растений на 2019 год = Catalog of plant varieties for year 2019. Chişinău: Lumina, 2019. 132 p.
2. GHEORGHE, C., POPA, S. (2018). Cătina albă. Chişinău, 148 p. ISBN 978-9975-56-601-8.
3. LIAN, Y., CHEN, X., SUN, K., MA, R. (2003). A new subspecies of Hippophae (Elaeagnaceae) from China. In: Novon, vol. 13, no. 2, pp. 200–202. ISSN 1055-3177.
4. LIAN, Y., CHEN, X., LIAN, H. (2003). Taxonomy of Seabuckthorn (Hippophae L.) In: Seabuckthorn (Hip¬pophae L.): A Multipurpose Wonder Plant, vol. 1: Botany, harvesting and processing technologies, pp. 35–46. ISBN 8173871566.
5. SWENSON, U., BARTISH, I. (2003). Taxonomic synopsis of Hippophae (Elaeagnaceae). In: Nordic Journal of Botany, vol. 22. pp. 369–374. ISSN 1756-1051.
6. КОНДРАШОВ, В.Т., ПАНТЕЛЕЕВА, Е.И., КАЛИНИНА, И.П., ГРЮНЕР, Л.А. (1999). Облепиха. В: Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. Орел, ВНИИСПК, с. 404-416.
7. МАМЕДОВА, Ш.М., НОВРУЗОВ, Э.Н. (2016). Содержание и качественный состав каротиноидов плодов некоторых форм облепихи (Hippophae rhamnoides l.), произрастающих в северном Азербайджане. В: Вестник МГОУ. Серия Естественные науки, № 3, c. 33–41. ISSN 2072-8352.
8. ПАНТЕЛЕЕВА, Е.И., ЗУБАРЕВ, Ю.А., ОДЕРОВА, Е.В. и др. (2011). Облепиха. В: Программа работ селекцентра Научно-исследовательского института садоводства Сибири имени М.А. Лисавенко до 2030 года. Новосибирск, с. 136-163.
9. СКАЛИЙ, Людмила. (2007). Облепиха: Пособие для садоводов-любителей. Москва: Ниола-Пресс, 240 с. ISBN 978-5-366-00149-6.
Published
2021-08-30
How to Cite
MACARI, Artur et al. Proprietăţile fizice și organoleptice ale fructelor de cătină albă Hippophae Rhamnoides L. cultivată în Republica Moldova. Stiinta agricola, [S.l.], n. 1, p. 51-55, aug. 2021. ISSN 2587-3202. Available at: <https://sa.uasm.md/index.php?journal=sa&page=article&op=view&path%5B%5D=735>. Date accessed: 20 sep. 2021.
Section
Table of contents