Comportarea unor soiuri de cais din colecţia mondială cultivate în zona de sud a Republicii Moldova

  • Ion NEGRU Universitatea Agrară de Stat din Moldova
  • Ananie PEȘTEANU Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Abstract

Abstract. The investigations were conducted in the orchard of “Agroparc Management” Ltd., during the period 2017–2019. The object of the research was the trees of the apricot varieties Wonder Cot, Spring Blush, Magic Cot, Lilly Cot, Pinkcot, Perle Cot, Orange Red, Sweet Cot, Big Red, Kyoto, Faralia and Farbaly, grafted on the Mirobalan 29C rootstock. Planting distance was 5.0 x 3.0 m. The planting of apricot trees was carried out in spring of 2015. It was established that the biological particularities of the variety influence on the onset of the phases of beginning of flowering and harvest maturity of the apricot fruits, on the period between these two phases, on the morphological parameters, the shape index and the redistribution of the fruits in different quality classes.


Key words: Apricot; Blooming; Ripening; Medium weight; Shape index; Quality.


Rezumat. Cercetările s-au efectuat în livada întreprinderii SRL „Agroparc Management”, în perioada anilor 2017–2019. Obiect al cercetărilor au fost pomii soiurilor de cais Wonder Cot, Spring Blush, Magic Cot, Lilly Cot, Pinkcot, Perle Cot, Orange Red, Sweet Cot, Big Red, Kioto, Faralia şi Farbaly, altoiţi pe portaltoiul Mirobalan 29C. Distanţa de plantare – 5,0 x 3,0 m. Plantarea pomilor de cais s-a efectuat în primăvara anului 2015. S-a stabilit că particularităţile biologice ale soiului influenţează asupra perioadei de declanşare a fazelor început de înflorit şi maturarea de recoltare a fructelor de cais, asupra perioadei dintre aceste două faze, asupra parametrilor morfologici, indicelui de formă şi redistribuirii fructelor în diverse clase de calitate.


Cuvinte-cheie: Cais; Înflorit; Maturare; Greutate medie; Indice de formă; Calitate.

References

1. ABBAS, M.M., BAKHSH, M.A., SUMRAH, M.A., HUSSAIN, A., AKHTAR, A. (2016). Evaluation of different apricot varieties under climatic conditions of Soon Valley. In: Journal of Agricultural Research, vol. 54(4), pp. 727-735. ISSN 2076-7897.
2. BABUC, V. (2012). Pomicultura. Chişinău. 664 p. ISBN 978-9975-53-067.
3. BALAN, V., STĂNICĂ, Fl., CHIRA , L. et al. (2008). Caisul şi caisele. Bucureşti: Ceres. p. 686. ISBN 978-7-973-40-0797-4.
4. BAGGIOLINI, M., (1952). Les stades repères de l’abricotier. In: Revue romande d’Agriculture et d’Arboriculture, vol. 8 (4), p. 28.
5. CHIRA, Lenuța, CHERAJI, Viorel, ROMAN, Marius. (2005). Caisul şi piersicul. Bucureşti: Editura: M..A.S.T. 268 p. ISBN 978-973-1822-04-4.
6. COCIU, V., OPREA, Şt. (1989). Metodele de cercetare în ameliorarea plantelor pomicole. Cluj-Napoca, 123 p.
7. COCIU, V. (1993). Caisul. Bucureşti: Editura Ceres. 401 p. ISBN 973-40-0273-2.
8. EZZAT, A., AMRISKO, L., BALAZS, G., MIKITA, T., NYEKI, J., SOLTESZ, M., SZABO, Z. (2012). Variation between some apricot varieties in regard to flowering phenology in Boldogkôváralja, Hungary. In: International Journal of Horticultural Science, vol. 18 (1), pp. 7–9. ISSN 1585-0404.
9. LICHOU, J., AUDUBERT, A., PRATX, M. et al. (1989). L’ abricotier. Ctifl . Paris. 386 p. ISBN 2-901002-69-2.
10. LICHOU, J., ALBAGNAC, G., AUDERGON, J. M. et al. (1998). Abricot. Les variétiés, mode d`emploi. Ctitl. Paris. 254 p. ISBN 2-87911-110-2.
11. MARIA, L. M., SOSNA, I. (2006). Evaluation of several apricot cultivars and clones in the lower Silesia climatic conditions. J. Fr. Orna. Pl. Res. Vol. 13. p. 39-48.
12. MILATOVIC, D., ĐUROVIC,D., ZEC, G. (2013). Evaluation of french apricot cultivars in the region of Belgrade. In: IV International Symposium „Agrosym 2013“. pp. 196-201. DOI:10.7251/AGSY1303196M.
13. MITREA, V. (2007). Pomologie. Cluj-Napoca: Edituta Todeco. P. 175-188. ISBN978-973-7695-42-0.
14. NEGRU, I. (2018). Dezvoltarea pomilor de cais altoiţi pe portaltoiul Mirobalan 29C în funcţie de modul de formare a coroanei în perioada de creştere a plantaţiei. In: Lucrări ştiinţifice. Chişinău Vol. 47. Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor. pp. 77-82. ISBN 978-9975-64-296-5.
15. PEŞTEANU, A., MANZIUC, V., CUMPANICI, A., GUDUMAC, E., BRAGHIŞ, A. (2018). Producerea caiselor. Manual tehnologic. Chişinău. 291 p. ISBN 978-9975-56-563-9.
16. PIAGNANI, M. C., CASTELLARI, L., SGARBI, P. BASSI, D. (2013). Fruit quality evaluation of diverse apricot cultivars. In: Aspects of Applied Biology, Vol. 119, pp. 139-144.
17. PÎNTEA, M. (2017). Diversification of apricot (Prunus armeniaca l.) assortment for sustainable production in the conditions of Republic of Moldova. Conservation of plant diversity. Chişinău. p. 100.
18. PÎNTEA, M. (2018). Date preliminare privind promovarea sortimentului de cais în Republica Moldova. In: Lucrări ştiinţifice. Chişinău. Vol. 47. Horticultură, Viticultură şi vinificaţie, Silvicultură şi grădini publice, Protecţia plantelor. pp. 25-28. ISBN 978-9975-64-296-5.
19. PÎNTEA, M. (2019). Cercetări agrobiologice asupra sortimentului modern de cais. In: Lucrări ştiinţifice. Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective. Bălti. pp. 249-253.
20. SOUTY, M.; AUDERGON, J.M.; CHAMBROY, L. (1990). Apricot, le critere de qualite. In: L’arboriculture fruitiere, Nr. 91, pp.16-24.
21. SZALAY, L., SZABO, Z. (1999). Blooming time of several apricot varieties. In: International Journal of Horticultural Science, vol. 5 (1–2), pp. 16–20.
Published
2020-02-09
How to Cite
NEGRU, Ion; PEȘTEANU, Ananie. Comportarea unor soiuri de cais din colecţia mondială cultivate în zona de sud a Republicii Moldova. Stiinta agricola, [S.l.], n. 2, p. 52-59, feb. 2020. ISSN 2587-3202. Available at: <https://sa.uasm.md/index.php?journal=sa&page=article&op=view&path%5B%5D=658>. Date accessed: 05 aug. 2020.
Section
Table of contents