Microflora carcaselor de bovine, ovine, porcine şi sensibilitatea ei faţă de unele antibiotice

  • Ruslan ANTOCI Universitatea Agrară de Stat din Moldova
  • Nicolae STARCIUC Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Abstract

The scientific investigations presented in this study aimed to monitor the microbial load of cattle, sheep and pig carcasses during the commercialization period in the specialized department of the central agricultural market of Chisinau mun. The samples were collected and monitored before being placed in the department and also 24 and 48 hours after the placement. Also, the samples were collected both from the surface and the depths of the carcasses. Subsequently, from these samples, inseminations were performed on ordinary, differential and selective nutrient media in order to determine the presence and diversity of bacterial forms. Concomitantly, the morphological study of the colonies of isolated microorganisms was performed, as well as the microscopic examination of the smears prepared from the colonies of microorganisms and the sensitivity of isolated microorganisms to some antibiotics, frequently used for animal treatment, was determined. As a result of the accomplished investigations, it was determined that the colonies of microorganisms developed on all the carcasses, but a higher incidence was recorded in the samples of cattle and sheep carcasses collected 24 and 48 hours after being placed in the specialized selling department. The microscopic examination demonstrated the prevalence of bacterial forms such as E. coli and Staphylococcus. The antibiogram showed that the microflora isolated from sheep carcasses manifested the highest sensitivity to the antibiotics florfenicol and cefazolin (the inhibition zone was of 12 and 17 mm, respectively), and the lowest sensitivity was established to ampicillin and erythromycin.


Key words: Carcasses; Microorganisms; Nutrient media; Colonies; Antibiogram; Sensitivity; Insemination.


Rezumat. Investigaţiile ştiinţifice reflectate în acest studiu au avut ca scop monitorizarea încărcăturii microbiene la carcasele de bovine, ovine şi porcine în perioada de comercializare în halele specializate din cadrul pieţei agricole centrale din municipiul Chişinău. Probele au fost prelevate dimineaţa, până la plasarea în hală şi la 24 şi la 48 de ore de la momentul plasării în hală pentru comercializare. Eşantioanele au fost prelevate atât de pe suprafaţa, cât şi din profunzimea carcaselor. Ulterior, din eşantioanele prelevate au fost efectuate însămânţări pe medii nutritive obişnuite, selective şi diferenţiale în scopul stabilirii prezenţei şi diversităţii formelor bacteriene. Concomitent, s-a efectuat studiul morfologic al coloniilor de microorganisme izolate, examenul microscopic al frotiurilor pregătite din coloniile microorganismelor şi s-a determinat sensibilitatea microorganismelor izolate faţă de unele antibiotice mai frecvent utilizate în tratamentul animalelor. În rezultatul investigaţiilor s-a stabilit că pe toate carcasele s-au dezvoltat colonii de microorganisme, însă o incidenţă mai înaltă a acestora a fost confirmată la probele prelevate după 24 şi 48 de ore de la plasarea în hală pentru comercializare, mai semnificativ acest indice fiind la carcasele de bovine şi ovine. Examenul microscopic a demonstrat prevalenţa formelor bacteriene specifice pentru E. coli şi stafilococi. Antibiograma a demonstrat, că microflora izolată de la carcasele de ovine manifestă cea mai înaltă sensibilitate faţă de antibioticele florfenicol şi cefazolin, (zona de inhibiţie fiind de 12 şi, respectiv, de 17 mm), iar cea mai mică sensibilitate a fost stabilită faţă de eritromicină şi ampicilină.


Cuvinte cheie: Carcase; Microorganisme; Medii nutritive; Colonii; Antibiogramă; Sensibilitate; Însămânţări.

References

1. ARTHUR, T.M., 2010. Super shedding of Escherichia coli O157:H7 by cattle and the impact on beef carcass contamination. In: Meat Science, vol. 86, pp. 32-37.
2. HARISS,D. et al., 2012. Microbiological and organoleptic characteristics of beef trim and ground beef treated with acetic acid, lactic acid, acidified sodiumchlorite, or sterile water in a simulated commercial processing environment to reduce Escherichia coli O157:H7 and Salmonella. In: Meat Science, vol. 90, pp. 783-788. ISSN 0309-1740.
3. IVANA, Simona, coord., 2011. Microbiologia alimentelor. Vol. 1. Bucureşti: Editura Asclepsius. 189 p.
4. LALANDE, F. et al., 2011. Prevalence of Salmonella spp. on broiler chicken carcasses and risk factors at the slaughterhouse in France in 2008. In: Food Control, vol. 22, pp. 1158-1164. ISSN 0956-7135.
5. OKRASZSKA-LASICA, W. et al., 2012. Comparison of aerial counts at different sites in beef and sheep abattoirs and the relationship between aerial and beef carcass contamination. In: Food Microbiology, vol. 32, pp. 325-331. ISSN 0740-0020.
6. PAPADOPOULOU, O.S., 2012. Transfer of food borne pathogenic bacteria to non-inoculated beef fillets through meat mincing machine. In: Meat Science, vol. 90, pp. 865-869. ISSN 0309-1740.
7. SERRAINO, A., 2012. Visual evaluation of cattle cleanliness and correlation to carcass microbial contamination during slaughtering. In: Meat Science, vol. 90, pp. 502-506. ISSN 0309-1740.
8. VICĂ, Mihaela Laura, 2010. Importanţa examenului microbiologic pentru siguranţa alimentelor: rez. tz. doct. Cluj-Napoca: Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”. 24 p.
Published
2017-05-04
How to Cite
ANTOCI, Ruslan; STARCIUC, Nicolae. Microflora carcaselor de bovine, ovine, porcine şi sensibilitatea ei faţă de unele antibiotice. Stiinta agricola, [S.l.], n. 2, p. 82-87, may 2017. ISSN 2587-3202. Available at: <https://sa.uasm.md/index.php?journal=sa&page=article&op=view&path%5B%5D=142>. Date accessed: 21 oct. 2020.
Section
Table of contents

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>